Publication detail

Histologické vyšetření mechanicky získaného drůbežího masa

TREMLOVÁ, B. ŠTARHA, P. POSPIECH, M. RANDULOVÁ, Z. PAŽOUT, V.

Czech title

Histologické vyšetření mechanicky získaného drůbežího masa

English title

Histologické vyšetření mechanicky získaného drůbežího masa

Type

conference paper

Language

cs

Original abstract

Kvalita potravinových surovin je vyjádřena nejčastěji chemickým složením, ale zejména v případě surovin živočišného původu je chemická charakteristika nedostatečná pro posouzení všech aspektů kvality. Hodnocení struktury a stupně poškození jednotlivých tkání ve výrobních surovinách je jednoznačně možné pouze histologickým vyšetřením. Takto zjištěné výsledky jsou obvykle v souladu s chemickým vyšetření. Při spojení mikroskopu s počítačem je možné získat i jiné než kvalitativní hodnocení. Naše výsledky však ukazují, že je třeba tyto postupy ještě ověřovat a standardizovat.

Czech abstract

Kvalita potravinových surovin je vyjádřena nejčastěji chemickým složením, ale zejména v případě surovin živočišného původu je chemická charakteristika nedostatečná pro posouzení všech aspektů kvality. Hodnocení struktury a stupně poškození jednotlivých tkání ve výrobních surovinách je jednoznačně možné pouze histologickým vyšetřením. Takto zjištěné výsledky jsou obvykle v souladu s chemickým vyšetření. Při spojení mikroskopu s počítačem je možné získat i jiné než kvalitativní hodnocení. Naše výsledky však ukazují, že je třeba tyto postupy ještě ověřovat a standardizovat.

English abstract

Kvalita potravinových surovin je vyjádřena nejčastěji chemickým složením, ale zejména v případě surovin živočišného původu je chemická charakteristika nedostatečná pro posouzení všech aspektů kvality. Hodnocení struktury a stupně poškození jednotlivých tkání ve výrobních surovinách je jednoznačně možné pouze histologickým vyšetřením. Takto zjištěné výsledky jsou obvykle v souladu s chemickým vyšetření. Při spojení mikroskopu s počítačem je možné získat i jiné než kvalitativní hodnocení. Naše výsledky však ukazují, že je třeba tyto postupy ještě ověřovat a standardizovat.

Keywords in English

histological examination, structure, quality, chemist

RIV year

2006

Released

30.06.2006

ISBN

80-7148-055-X

Book

Hygiena Alimentorum XXVII

Pages from–to

263–266

Pages count

4

BIBTEX


@inproceedings{BUT21952,
  author="Bohuslava {Tremlová} and Pavel {Štarha} and Matej {Pospiech} and Zdeňka {Randulová} and Vladimír {Pažout},
  title="Histologické vyšetření mechanicky získaného drůbežího masa",
  booktitle="Hygiena Alimentorum XXVII",
  year="2006",
  month="June",
  pages="263--266",
  isbn="80-7148-055-X"
}