Detail publikace

Histologické vyšetření mechanicky získaného drůbežího masa

TREMLOVÁ, B. ŠTARHA, P. POSPIECH, M. RANDULOVÁ, Z. PAŽOUT, V.

Český název

Histologické vyšetření mechanicky získaného drůbežího masa

Anglický název

Histologické vyšetření mechanicky získaného drůbežího masa

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

cs

Originální abstrakt

Kvalita potravinových surovin je vyjádřena nejčastěji chemickým složením, ale zejména v případě surovin živočišného původu je chemická charakteristika nedostatečná pro posouzení všech aspektů kvality. Hodnocení struktury a stupně poškození jednotlivých tkání ve výrobních surovinách je jednoznačně možné pouze histologickým vyšetřením. Takto zjištěné výsledky jsou obvykle v souladu s chemickým vyšetření. Při spojení mikroskopu s počítačem je možné získat i jiné než kvalitativní hodnocení. Naše výsledky však ukazují, že je třeba tyto postupy ještě ověřovat a standardizovat.

Český abstrakt

Kvalita potravinových surovin je vyjádřena nejčastěji chemickým složením, ale zejména v případě surovin živočišného původu je chemická charakteristika nedostatečná pro posouzení všech aspektů kvality. Hodnocení struktury a stupně poškození jednotlivých tkání ve výrobních surovinách je jednoznačně možné pouze histologickým vyšetřením. Takto zjištěné výsledky jsou obvykle v souladu s chemickým vyšetření. Při spojení mikroskopu s počítačem je možné získat i jiné než kvalitativní hodnocení. Naše výsledky však ukazují, že je třeba tyto postupy ještě ověřovat a standardizovat.

Anglický abstrakt

Kvalita potravinových surovin je vyjádřena nejčastěji chemickým složením, ale zejména v případě surovin živočišného původu je chemická charakteristika nedostatečná pro posouzení všech aspektů kvality. Hodnocení struktury a stupně poškození jednotlivých tkání ve výrobních surovinách je jednoznačně možné pouze histologickým vyšetřením. Takto zjištěné výsledky jsou obvykle v souladu s chemickým vyšetření. Při spojení mikroskopu s počítačem je možné získat i jiné než kvalitativní hodnocení. Naše výsledky však ukazují, že je třeba tyto postupy ještě ověřovat a standardizovat.

Klíčová slova anglicky

histological examination, structure, quality, chemist

Rok RIV

2006

Vydáno

30.06.2006

ISBN

80-7148-055-X

Kniha

Hygiena Alimentorum XXVII

Strany od–do

263–266

Počet stran

4

BIBTEX


@inproceedings{BUT21952,
  author="Bohuslava {Tremlová} and Pavel {Štarha} and Matej {Pospiech} and Zdeňka {Randulová} and Vladimír {Pažout},
  title="Histologické vyšetření mechanicky získaného drůbežího masa",
  booktitle="Hygiena Alimentorum XXVII",
  year="2006",
  month="June",
  pages="263--266",
  isbn="80-7148-055-X"
}