Publication detail
Using of image analysisi for bone tissue determination in meat products
TREMLOVÁ, B. ŠTARHA, P.
Czech title
Využitie analýzy obrazu pre stanovenie kostného tkaniva v mäsových výrobkoch
English title
Using of image analysisi for bone tissue determination in meat products
Type
conference paper
Language
cs
Original abstract
Mikroskopicé metody umožňují sledovat přímo složení výrobku a prokázat případnou technologickou nekázeň při manipulaci se surovinami. V případě masných výrobků může být u některých součástí (separované maso, rostlinné přídavky) významná nejen jejich identifikace (tzn. kvalitativní vyšetření), ale i kvantitativní hodnocení jejich zastoupení. Určení jednotlivých komponent se provádí podle popsaných morfologických znaků a barevnosti při použití různých barvících postupů. Cílem práce je vytvoření postupu pro využití obrazové analýzy ke kvantitativnímu hodnocení masných výrobků na základě histologického vyšetření jako alternativního postupu k chemickým analýzám.
Czech abstract
Mikroskopicé metody umožňují sledovat přímo složení výrobku a prokázat případnou technologickou nekázeň při manipulaci se surovinami. V případě masných výrobků může být u některých součástí (separované maso, rostlinné přídavky) významná nejen jejich identifikace (tzn. kvalitativní vyšetření), ale i kvantitativní hodnocení jejich zastoupení. Určení jednotlivých komponent se provádí podle popsaných morfologických znaků a barevnosti při použití různých barvících postupů. Cílem práce je vytvoření postupu pro využití obrazové analýzy ke kvantitativnímu hodnocení masných výrobků na základě histologického vyšetření jako alternativního postupu k chemickým analýzám.
English abstract
The aim of this study was quantitative evaluation of meat products on the base histological examination. This technique includes alizarin red staining, taking the digital photos, processing and analysis of the photos (ACC programme). Bone fragments wereanalysed – number, lenght, content of bone tissue.
Keywords in Czech
masné produky výrobky, histologické vyšetření, drůbež
Keywords in English
meat products, histology, bone tissue
RIV year
2004
Released
05.02.2002
Publisher
University of Veterinary Medicine
Location
Košice
ISBN
80-7148-049-5
Book
Hygiena Alimentorum XXIII, Zborník prednášok a posterov
Volume
23
Pages from–to
60–65
Pages count
6
BIBTEX
@inproceedings{BUT14509,
author="Bohuslava {Tremlová} and Pavel {Štarha},
title="Využitie analýzy obrazu pre stanovenie kostného tkaniva v mäsových výrobkoch",
booktitle="Hygiena Alimentorum XXIII, Zborník prednášok a posterov",
year="2002",
volume="23",
month="February",
pages="60--65",
publisher="University of Veterinary Medicine",
address="Košice",
isbn="80-7148-049-5"
}