Publication detail
Research on Cooling Efficiences of Water, Emulsions and Oil
HORÁK, A. RAUDENSKÝ, M. POHANKA, M. BELLEROVÁ, H. REICHARDT, T.
Czech title
Studie účinnosti chlazení vodou, emulzemi a olejem
English title
Research on Cooling Efficiences of Water, Emulsions and Oil
Type
journal article - other
Language
en
Original abstract
Pure water is considered a s a coolant in main technologies connected with steel processing. Some technologies use addtives for lubrication and anti-corrosion reasons. The paper deals with decreasing of cooling intensity when another coolants are used instead of pure water. Program of experiments provided extensive quantitative information useful for wide range if industrial spray cooling.
Czech abstract
Voda je používána jako chladivo u většiny technologií souvisejících s hutnictvím. Některé technologie používají přísady z důvodů mazání a korozní ochrany materiálu. Článek řeší technologicky výrazný problém snížení chladicí účinnosti při použití jiných kapalin než voda, případně použití vody s příměsemi. Experimentální program poskytl detailní kvantifikované údaje použitelné v široké třídě průmyslových aplikací sprchového chlazení.
English abstract
Pure water is considered a s a coolant in main technologies connected with steel processing. Some technologies use addtives for lubrication and anti-corrosion reasons. The paper deals with decreasing of cooling intensity when another coolants are used instead of pure water. Program of experiments provided extensive quantitative information useful for wide range if industrial spray cooling.
Keywords in Czech
chlazení ostřikem, chlazení vodou, chlazení emulzemi, chlazení olejem,experimentální
Keywords in English
spray cooling, water cooling, emulsion cooling, oil cooling experimental
RIV year
2010
Released
31.07.2010
ISSN
2076-0507
Volume
2
Number
4
Pages from–to
271–278
Pages count
8
BIBTEX
@article{BUT50077,
author="Aleš {Horák} and Miroslav {Raudenský} and Michal {Pohanka} and Hana {Bellerová} and Tilo {Reichardt},
title="Research on Cooling Efficiences of Water, Emulsions and Oil",
year="2010",
volume="2",
number="4",
month="July",
pages="271--278",
issn="2076-0507"
}