Publication detail
Planning and Management of a Brewery Production with the Support of Computer Simulation
HLOSKA, J. ŠKOPÁN, M.
Czech title
Plánování a řízení provozu pivovaru s podporou počítačové simulace
English title
Planning and Management of a Brewery Production with the Support of Computer Simulation
Type
journal article - other
Language
cs
Original abstract
Plánování a řízení výrobního procesu pivovaru je z technologického i manažerského pohledu náročná úloha. Důvodem je množství procesních fází a jejich parametry (v závislosti na druzích vzniklých produktů a šíři výrobního portfolia) a technická omezení technologických zařízení (kapacita sil, objem tanků a filtračních nádrží, rychlost jejich plnění a vypouštění, čištění filtrů atd.), stejně jako provozní podmínky (disponibilita vstupních surovin, výrobních prostředků, směnový režim v částech výroby s podílem manuální práce, využitelnost plnicích linek, logistika skladování hotových produktů a další). Mnohé z těchto parametrů mají navíc stochastickou povahu (prostoje plnicích linek, fluktuace tržní poptávky apod.). Tento článek pojednává o způsobu, jakým lze celý proces výroby a stáčení piva plánovat a řídit s využitím počítačového modelu, a to od vstupu surovin až po sklad balených produktů. V úvodu je pojednáno obecně o související problematice diskrétních simulací výrobních procesů s cílem jejich optimalizace. Hlavní část článku představuje nadstavbu softwarového simulačního nástroje, pomocí kterého lze na základě tabelárně zpracovaných provozních údajů vygenerovat simulační model pivovaru. Prostřednictvím případové studie je dále demonstrována možnost provedení simulačních experimentů s cílem nalezení a odstranění úzkých míst výroby a zvýšení vytíženosti výrobních prostředků a tím i produktivity celého pivovaru. V závěru jsou shrnuty poznatky vztahující se k současné úrovni technologie simulace s ohledem na její využití v potravinářském průmyslu a pivovarnictví.
Czech abstract
Plánování a řízení výrobního procesu pivovaru je z technologického i manažerského pohledu náročná úloha. Důvodem je množství procesních fází a jejich parametry (v závislosti na druzích vzniklých produktů a šíři výrobního portfolia) a technická omezení technologických zařízení (kapacita sil, objem tanků a filtračních nádrží, rychlost jejich plnění a vypouštění, čištění filtrů atd.), stejně jako provozní podmínky (disponibilita vstupních surovin, výrobních prostředků, směnový režim v částech výroby s podílem manuální práce, využitelnost plnicích linek, logistika skladování hotových produktů a další). Mnohé z těchto parametrů mají navíc stochastickou povahu (prostoje plnicích linek, fluktuace tržní poptávky apod.). Tento článek pojednává o způsobu, jakým lze celý proces výroby a stáčení piva plánovat a řídit s využitím počítačového modelu, a to od vstupu surovin až po sklad balených produktů. V úvodu je pojednáno obecně o související problematice diskrétních simulací výrobních procesů s cílem jejich optimalizace. Hlavní část článku představuje nadstavbu softwarového simulačního nástroje, pomocí kterého lze na základě tabelárně zpracovaných provozních údajů vygenerovat simulační model pivovaru. Prostřednictvím případové studie je dále demonstrována možnost provedení simulačních experimentů s cílem nalezení a odstranění úzkých míst výroby a zvýšení vytíženosti výrobních prostředků a tím i produktivity celého pivovaru. V závěru jsou shrnuty poznatky vztahující se k současné úrovni technologie simulace s ohledem na její využití v potravinářském průmyslu a pivovarnictví.
English abstract
Planning and management of the process of a beer production is a complex task, both from technological and managerial point of view. The reason is high number of process stages and their parameters (in relation to the type of final product and to the production portfolio) together with technical limitations of technological equipment (capacity of silos, volume of fermentation and filtration tanks, their filling and emptying rate, cleaning of filters etc.), and also operating conditions (availability of raw material, production facilities, shift regime in sectors of the production with manual labour, availability of filling lines, storage logistics of finished products, etc.). This paper deals with a way in which the process of beer production and bottling can be planned and controlled with the support of a computer model (from input of raw material to store of packaged products). In the introduction general information about the related issue of discrete-event simulation of production processes with the aim of their optimization is discussed. The main part presents an add-on of simulation software, which enables generating of a brewery simulation model based on operational data which are processed in a spreadsheet. The example of a case study demonstrates the possibility to carry out simulation experiments in order to find and remove bottlenecks in production and to enhance utilization of production facilities and thus productivity of the entire brewery. The conclusion summarizes findings related to the current level of simulation technology.
Keywords in Czech
pivo, výroba piva, diskrétní simulace, simulační model, simulační experiment
Keywords in English
beer, beer production, discrete event simulation, simulation model, simulation experiment
RIV year
2014
Released
23.06.2014
Publisher
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský
Location
Praha
ISSN
0023-5830
Volume
60/2014
Number
6
Pages from–to
146–150
Pages count
5
BIBTEX
@article{BUT108241,
author="Jiří {Hloska} and Miroslav {Škopán},
title="Plánování a řízení provozu pivovaru s podporou počítačové simulace",
year="2014",
volume="60/2014",
number="6",
month="June",
pages="146--150",
publisher="Výzkumný ústav pivovarský a sladařský",
address="Praha",
issn="0023-5830"
}