Detail publikace
Mikrostrukturní změny hořčíkové slitiny AZ91 v průběhu teplotní expozice
ŠTĚPÁNEK, R. PANTĚLEJEV, L. MAN, O.
Český název
Mikrostrukturní změny hořčíkové slitiny AZ91 v průběhu teplotní expozice
Anglický název
Microstructural changes of magnesium alloy AZ91 during thermal exposure
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
en
Originální abstrakt
In this paper the influence of annealing temperature on selected microstructural characteristics of fine-grained magnesium alloy AZ91 was studied. The changes in ratio between low angle boundaries (LAB) and high angle boundaries (HAB), kernel average misorientation (KAM) parameter and changes in average grain size during isochronal annealing (30 minutes) were analyzed. It was found that average grain size remains almost unchanged bellow 350 °C. Temperature increase above 350 °C led to substantial grain coarsening. During thermal exposure at any temperature changes in ratio between LAB and HAB and also in KAM parameter was found. It was found that these changes are rather dependent on the nature of initial microstructure than on annealing temperature level.
Český abstrakt
V tomto článku byl studován vliv žíhací teploty na zvolené mikrostrukturní charakteristiky jemnozrnné hořčíkové slitiny AZ91. Byly analyzovány změny v poměru maloúhlových (LAB) a velkoúhlových (HAB) hranic, v parametru kernel average misorientation (KAM) a v průměrné velikosti zrna v průběhu izochronního žíhání po dobu 30 minut. Bylo zjištěno, že při teplotách nižších než 350 °C se průměrná velikost zrna téměř nemění. Při teplotách nad 350 °C docházelo k významnému hrubnutí zrna. Na všech analyzovaných teplotních hladinách docházelo v průběhu žíhání ke změnám v poměru mezi LAB a HAB i v parametru KAM. Tyto změny souvisí spíše s povahou samotné počáteční mikrostruktury než s žíhací teplotou.
Anglický abstrakt
In this paper the influence of annealing temperature on selected microstructural characteristics of fine-grained magnesium alloy AZ91 was studied. The changes in ratio between low angle boundaries (LAB) and high angle boundaries (HAB), kernel average misorientation (KAM) parameter and changes in average grain size during isochronal annealing (30 minutes) were analyzed. It was found that average grain size remains almost unchanged bellow 350 °C. Temperature increase above 350 °C led to substantial grain coarsening. During thermal exposure at any temperature changes in ratio between LAB and HAB and also in KAM parameter was found. It was found that these changes are rather dependent on the nature of initial microstructure than on annealing temperature level.
Klíčová slova anglicky
Microstructural stability; AZ91; equal channel angular pressing; angle boundary misorientation; kernel average misorientation
Rok RIV
2015
Vydáno
28.05.2015
ISBN
978-80-214-5146-9
Kniha
Multi-scale design of advanced materials
Strany od–do
36–41
Počet stran
6
BIBTEX
@inproceedings{BUT114791,
author="Roman {Štěpánek} and Libor {Pantělejev} and Ondřej {Man},
title="Microstructural changes of magnesium alloy AZ91 during thermal exposure",
booktitle="Multi-scale design of advanced materials",
year="2015",
month="May",
pages="36--41",
isbn="978-80-214-5146-9"
}