Detail publikace
Analýza kvality šumivého spreje pro použití v kapalinových hořácích ohřevných pecí
HÁJEK, J. DOHNAL, M. VONDÁL, J. BROUKAL, J.
Český název
Analýza kvality šumivého spreje pro použití v kapalinových hořácích ohřevných pecí
Anglický název
Analysis of effervescent spray quality for oil-fired furnace application
Typ
článek v časopise ve Web of Science, Jimp
Jazyk
en
Originální abstrakt
The quality of liquid fuel atomization is a key factor in the formation of gaseous pollutants and particulate emissions. This paper investigates the quality of effervescent spray, which has established itself as a promising alternative to conventional spray formation mechanisms. The reported results were obtained using a dual-phase Doppler analyser. Droplet data were collected in multiple locations varying both axially and radially, in intermediate spray region. The results display spatial development of Sauter mean diameter (SMD) in effervescent sprays at different operating conditions, but they also show that SMD may be insufficient to characterize the spray, especially near to the dense spray region. This conclusion is based on the observed large variance of drop size and velocity and on their mutual correlation. It is concluded that for modelling purposes, joint distributions of drop size and velocity would be more appropriate to fully characterize the primary atomization in an effervescent spray.
Český abstrakt
Kvalita atomizace kapalného paliva je klíčovým faktorem při vzniku plynných a tuhých znečišťujících látek. Tento článek zkoumá kvalitu šumivého spreje, který se etabloval jako slibná alternativa k běžným mechanismům tvorby spreje. Uváděné výsledky byly získány za použití duálního fázového Dopplerovského analyzátoru. Údaje o kapkách byly shromážděny v různých místech axiálně i radiálně, v přechodné oblasti spreje. Výsledky zobrazují prostorový vývoj Sauterova středního průměru (SMD) v šumivých sprejích při různých provozních podmínkách, ale také ukazují, že SMD může být nedostatečný pro charakterizaci spreje, a to zejména v blízkosti husté oblasti spreje. Tento závěr je založen na pozorování velkého rozptylu velikosti kapek a rychlosti, a na jejich vzájemné korelaci. Z toho plyne, že pro účely modelování je vhodnější sdružené rozložení velikosti kapek a jejich rychlosti, aby plně charakterizovaly primární atomizaci v šumivých sprejích.
Anglický abstrakt
The quality of liquid fuel atomization is a key factor in the formation of gaseous pollutants and particulate emissions. This paper investigates the quality of effervescent spray, which has established itself as a promising alternative to conventional spray formation mechanisms. The reported results were obtained using a dual-phase Doppler analyser. Droplet data were collected in multiple locations varying both axially and radially, in intermediate spray region. The results display spatial development of Sauter mean diameter (SMD) in effervescent sprays at different operating conditions, but they also show that SMD may be insufficient to characterize the spray, especially near to the dense spray region. This conclusion is based on the observed large variance of drop size and velocity and on their mutual correlation. It is concluded that for modelling purposes, joint distributions of drop size and velocity would be more appropriate to fully characterize the primary atomization in an effervescent spray.
Klíčová slova anglicky
Effervescent spray; Dual-phase Doppler anemometry; Drop size and velocity joint distributions; Axial and radial droplet velocity distributions; Visualization
Rok RIV
2015
Vydáno
20.02.2015
Nakladatel
Springer-Verlag
Místo
Berlin Heidelberg
ISSN
1618-954X
Ročník
17
Číslo
5
Strany od–do
1195–1205
Počet stran
11
BIBTEX
@article{BUT113006,
author="Jiří {Hájek} and Miloslav {Dohnal} and Jiří {Vondál} and Jakub {Broukal},
title="Analysis of effervescent spray quality for oil-fired furnace application",
year="2015",
volume="17",
number="5",
month="February",
pages="1195--1205",
publisher="Springer-Verlag",
address="Berlin Heidelberg",
issn="1618-954X"
}